Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Dienoraštis. 1 ir 2 tomai

Witold Gombrowicz
31.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Gera
ISBN kodas:
Nenurodytas
Leidimo metai:
Leidėjas:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Witold Gombrowicz Paryžiuje leisto lenkų žurnalo Kultura redaktoriui Jerzy Giedroyc 1952-ųjų rugpjūčio 6-ąją rašė: „Turiu tapti savo paties komentatoriumi, dar geriau – savo paties režisieriumi. Turiu nukalti mąstytoją Gombrowicz, genijų Gombrowicz, kultūros demonologą Gombrowicz ir daug kitų nepakeičiamų Gombrowicz.” Rašytojo Dienoraštis ir yra šio beprotiško užmojo įgyvendinimas. Witold Gombrowicz pradėjo jį rašyti 1953-iaisiais Argentinoje, Buenos Airėse, ir užbaigė Prancūzijoje, Vanse, 1969-aisiais.

Tai antrasis lietuviškas – naujais tekstais ir pratarme papildytas, pataisytas – Dienoraščio leidimas, šįkart, kaip ir naujausias prancūziškas, publikuojamas dviem tomais.



Rašau šį dienoraštį nenorom. Nenuoširdus jo nuoširdumas slegia mane. Kam aš rašau? Jeigu sau, tai kodėl leidžiu spausdinti? O jeigu skaitytojui, tai kodėl apsimetu, kad kalbuosi su savim? Kalbu pats sau taip, kad visi išgirstų?



Tiek menas, tiek ir tėvynė patys savaime nedaug tereiškia.

Bet jie reiškia nepaprastai daug tuomet, kai žmogus per juos

pasiekia esminius, giliausius būties klodus ir vertybes.



Baisus čia daiktas turėti idealų, o iš tikrųjų baisu – didžių idealų labui daryti mažulytes apgavystes.



Visa, kas sava, negali žmogui daryti įspūdžio; o jei vis dėlto mūsų didumas ar praeitis imponuoja, vadinasi, tie dalykai dar neįaugo mums į kraują.



Iš žmogaus reikalauju tik vieno dalyko – kad jis nesukvailėtų nuo savo paties išmintingumo, kad jo pasaulėžiūra nenustelbtų įgimto proto, jo doktrina neatimtų žmoniškumo, jo sistema nepaverstų jo robotu, filosofija jo neatbukintų.

Witold Gombrowicz „Dienoraštis“ I t.



Gombrowicz „Dienoraštį“ laikau svarbiausiu lenkų prozos kūriniu per visą jos istoriją. Jis – tikra revoliucija lenkų literatūroje: galiausiai davė klasikinį prozos kūrinį, sureguliavo jos balsą.

Wojciech Karpiński


Gombrowicz rašo, kad jo giminė kilo iš Lietuvos. Tai labai tikėtina. Ta senoji istorinė Lietuva, kurios jau nėra ir niekada nebus, buvo pilna originalų. Tame Europos kampe nebuvo normalių, eilinių, paprastų žmonių. […] Lietuva: siurrealizmas, komiškas absurdas, vaizduotės siautulys Europos pakraštyje, o išties - tuometinio pasaulio gale. Jausmų, papročių, prigimties veržlumas. Pametęs galvą didelis kaimas. Dievo duotame mūsų pasaulyje vis mažiau originalų ir vis daugiau pamišėlių. Baisu būtų gyventi, ypatingai čia, prie Vyslos, jei nebūtų Gombrowicz.
Tadeusz Konwicki

Menas yra aristokratiškas iki kaulų smegenų, tarytum koks kunigaikštis. Jis yra lygybės neigėjas ir didybės garbintojas. Jis kyla iš talento ar netgi genialumo, tai yra iš pirmavimo, išskirtinumo, vieninteliškumo, taip pat yra griežtas vertybių hierarchizuotojas, žiauriai elgiasi su visu tuo, kas kasdieniška, atrenka ir tobulina tai, kas reta, nepakeičiama, pagaliau puoselėja savitumą, originalumą, individualybę.

Witold Gombrowicz „Dienoraštis“, II tomas

Knyga be pabaigos, mąstymo ir stebėjimo šedevras: Witoldo Gombrowicziaus „Dienoraštis“ yra vienas reikšmingiausių šio žanro kūrinių. Tai įžvalgūs pamfletai prieš bet kokį melą ir ideologiją.

Leidykla Fischer Taschenbuch

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (272)

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (29)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (8190)