Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.
7.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Labai gera
ISBN kodas:
Nenurodytas
Leidimo metai:
Leidėjas:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Viljamo Šekspyro bibliografiją sudaro apie pusantro šimto sonetų ir apie keturiasdešimt pjesių. „Hamletas“ – vienas žymiausių ir svarbiausių kūrinių. Filosofinė egzistencijos drama, parašyta prieš daugiau nei keturis šimtus metų, iki pat šių dienų jaudina pjesės skaitytojus ir žiūrovus.

Keli įdomūs faktai: ši tragedija yra pats ilgiausias dramaturgo kūrinys, taip pat „Hamletas“ buvo pirmoji Viljamo Šekspyro pjesė išversta į lietuvių kalbą. „Hamletas“ yra vienas iš dažniausiai cituojamų kūrinių anglų kalba.

Net ir neskaitę pjesės žmonės žino garsiąją pagrindinio veikėjo frazę „Būti ar nebūti“. Ji tapo emocinės abejonės, neapsisprendimo bei gyvenimo prasmės paieškos simboliu.

Danijos princas Hamletas, susidūręs su mirusio tėvo vaiduokliu, sužino, kad naujasis karalius, jo motinos vyras, yra žmogžudys. Keršto vedinas Hamletas bando išprovokuoti karalių Klaudijų prisipažinti nužudžius jo tėvą. Vykdydamas pasivaidenusio tėvo valią jaunuolis atstumia savo mylimąją, priverčia karalių išsiduoti, tačiau keršto planas nepavyksta, o Hamletas išsiunčiamas į tremtį.

Netikėtai sugrįžęs jaunuolis ir toliau bando įgyvendinti tėvo užduotį, tačiau dramos siužetas veda į visuotinę tragediją. Drama „Hamletas“ dvelkia vienatve, mirties nuojauta, būties beprasmybe ir būtinybe priimti pražūtingus sprendimus, kurie turės įtakos daugybės žmonių likimams. Tekste akcentuojamos žmogiškosios vertybės, tokios kaip atsidavimas, ištikimybė ir moralė. Pagrindinio herojaus akyse jos visos byra į šipulius, drebindamos ir vidinį jaunuolio pasaulį.

Daugumos Viljamo Šekspyro pjesių įkvėpėjai buvo realūs asmenys, istoriniai įvykiai ar kitų autorių kūriniai. Bepročio jaunuolio personažas literatūroje taip pat nėra naujiena ir užuomazgų aptinkama itin senuose tekstuose.

Drama „Hamletas“ įkvėpė daugybę vėlesnių autorių. Visus keturis šimtus metų tragedija nesitraukia iš teatrų scenų. Žinoma, istorija buvo ir ne kartą ekranizuota. Pirmą kartą „Hamletas“ į ekranus žengė 1900-tais metais. Tai tebuvo 5 minučių filmas. Vėliau pasirodė net šešios nebylaus kino ekranizacijos, o vėlesnius filmus bei serialus suskaičiuoti tampa keblu.

Viljamas Šekspyras (William Shakespeare, 1564–1616 m.) – garsus anglų dramaturgas ir poetas. Jis rašė skirtingo žanro eiliuotus kūrinius: pjeses, sonetus, epus, eilėraščius. Vieni žymiausių jo kūrinių yra pjesės „Romeo ir Džiuljeta“, „Hamletas“, „Makbetas“, „Karalius Lyras“ ir kt. Autoriaus asmenybė kursto diskusijas. Istorikai dažnai nesutaria dėl jo biografijos faktų ir net kūrinių autorystės. Nepaisant to, Viljamas Šekspyras išlieka vienu reikšmingiausių visų laikų autorių. Jo darbai nesitraukia iš mokyklų bei universitetų programų, o virtualus pasaulis pildosi vis naujais atsiliepimais bei tekstų analizėmis.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (487)
vilniete
(492)
487 prekės
Pardavėjas - ekspertas

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (139)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (37396)