Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Patarimai kuriančiam biblioteką

Arvydas Pacevičius
25.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Labai gera
ISBN kodas:
ISBN-13
Leidimo metai:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Išversti ir išsamiais komentarais papildyto Gabrielio Naude veikalo "Patarimai kuriančiam biblioteką" publikacija yra svarbus įvykis Lietuvos mokslo pasaulyje. Šis europinei bibliotekininkystės ir informacijos mokslinei minčiai atstovaujantis darbas grąžina mus į epochą, kurioje buvo padėti šiuolaikinio mąstymo, pasaulio pažinimo ir žinojimo pamatai, sukurta suprantama mokslų klasifikacija ir sutelkti iki šiol gyvuojantys knygų rinkiniai.

Prancūzų mokslininkas, gydytojas, eseistas, kardinolo Mazarini bibliotekininkas Gabrielis Naude (1600-1653) Paryžiuje 1627 m. paskelbė veikalą "Patarimai kuriančiam biblioteką" (Advis pour dresser une bibliotheque). Istoriografijoje ilgai tapatintas su bibliotekininkystės teorijos ir praktikos vadovu, pataruoju metu šis traktatas prisimenamas platesniame žinojimo struktūrų, informacinių bendruomenių raidos kontekste, nagrinėjamas komunikacijos ir informacijos mokslų požiūriais, verčiamas į italų, vokiečių, danų, švedų kalbas. Tyrėjus ypač domina originalios, šiuolaikiškos Naude idėjos apie bibliotekos virtualumą, suteikiantį išsilavinusiam žmogui galimybę jaustis pasaulio piliečiu, patirti visa, "kas yra, buvo ar gali būti žemėje, jūrose ir pačiose slapčiausiose dangaus aukštybėse"; apie toleranciją kitai nuomonei, neišskiriant net "pačių mokyčiausių ir garsiausių eretikų" veikalų; apie visuomeninę bibliotekos, kuria leistina naudotis "menkiausiam iš žmonių", reikšmę, mat "slepiama dorybė yra bevertė".

Lietuvos skaitytojui teikiamą Vido Račiaus kritinį Naude „Patarimų" pirmojo leidimo vertimą į lietuvių kalbą sudaro devyni skyriai. Juose po kreipimosi į mecenatą Henri de Mesmes'ą aptariama visuomeninė ir psichologinė bibliotekų fundatorių ir globėjų motyvacija, pateikiamos pamatinės, Antiką siekiančios žinios apie bibliotekų kūrimą, aptariami klausimai apie knygų rinkinio dydį ir kriterijus, kuriais remiantis knygos atrenkamos pagal turinį, formą ir vertę, nagrinėjamos komplektavimo strategijos, nurodomi knygų įsigijimo šaltiniai ir būdai, saugojimo sąlygos, katalogavimas ir išdėstymas lentynose. Daug dėmesio skyręs Baroko epochoje paplitusiai prašmatniai ir, Naude manymu, nereikalingai bibliotekų puošybai, paskutiniame skyriuje autorius suformulavo pagrindinį jos tikslą - tarnauti visuomenei. Vertimas yra palydėtas komentarų, pastabų, paaiškinimų, rodyklės, iliustracijų.

Knygos sudarytojo doc. dr. Arvydo Pacevičiaus mokslinėje studijoje "Gabrielio Naude idėjų sklaida: moderniosios bibliotekos modelio beieškant" aptarta istoriografijos nuostatų ir požiūrių į Naude veikalą bei jame reiškiamas idėjas kaita, nagrinėtos autoriaus biografijos "baltosios dėmės", "Patarimų" pasirodymo, platinimo ir kartojimų aplinkybės. Plačiau gvildenti prancūziškojo ir itališkojo bibliotekų modelio elementai, informacinio aprūpinimo problema Naude koncepcijoje, atskleisti netikėti lituanistiniai Naude idėjų sklaidos aspektai. Daroma išvada, kad Naude kartu su kitais intelektualais reformacijos akivaizdoje perkainojo vertybes, ypač aktualias visuomenei, pradedančiai pasitikėti spausdintu žodžiu ir kurti juo paremtas žinių struktūras. Tikimės, kad ši publikacija paskatins nuodugnesnes Naude biografijos ir profesinės veiklos studijas, sužadins tyrėjų dėmesį epochai, kurioje kalėsi pirmieji modernaus mokslinio pažinimo, informacinės veiklos daigai, kiek vėliau išsiskleidę bei sužydėję ir Lietuvoje.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (298)

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (5)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (19017)