Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Povilas Ksaveras Bžostovskis – Paulavos respublika

Aurelija Arlauskienė
30.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Gera
ISBN kodas:
9786099557908
Leidimo metai:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

1769-aisiais Lietuva kartu su Lenkija vis dar Abiejų Tautų Respublika. Tais pačiais metais dvarininkas P. K. Bžostovskis savo valdose įkuria atskirą – Paulavos respubliką – su savais įstatymais, kariuomene, pinigais.
„Dabar kalbame apie Paulavą kaip Apšvietos epochos subordinuotą kūdikį. Apšvietos epochos mąstymo paveikti didikai savo valdose bandė įgyvendinti geresnės visuomenės kūrimo modelį. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad mes neturėtume tos respublikos suprasti politine prasme, tai nebuvo jokiu būdu joks politinis darinys. Tai buvo privataus dvaro pertvarkymas kitokiais pagrindais negu visa to meto socialinė-ekonominė sistema. P. K. Bžostovskis buvo vienas iš pirmųjų pradėjęs tą socialinį savotišką eksperimentą“, – pasakoja istorikė, knygos bendraautorė Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.
Šia tema knyga lietuvių kalba išleista pirmą kartą. Kodėl tema nesidomėta iki šiol, autorės svarsto – Lietuvai tik atkūrus nepriklausomybę, didesnis dėmesys buvo skirtas kitiems Lietuvos istorijos aspektams.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (685)
ltknygos
(30)
685 prekės
Pardavėjas - ekspertas

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (10)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (18875)