Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Literatūros laukai IX kla 1 ir 2 dalys

Kęstutis Urba
Prekė yra parduota
Būklė:
Gera
ISBN kodas:
4771558104248
Leidimo metai:
Leidėjas:
Aprašymas

Remiantis programa „Literatūros laukuose“ ir X klasės vadovėlyje „Literatūros šaltiniai“ pristatoma literatūros raida, svarbiausios epochos, srovės, tačiau netaikomas pats primityviausias chronologijos principas, kuris paaugliams yra gana nuobodus. Po ilgų svarstymų, remiantis mokytojų patarimais, net ir pirmajame skyriuje „Kaimiškoji bei gamtiškoji literatūra“ nebuvo atstatyta chronologija: vadovėlis prasideda nuo realizmui atstovaujančios Žemaitės „Marčios“, tik tada pristatomas Antano Baranausko „Anykščių šilelis“, Maironio gamtinė lyrika.

Daugiausia šiuo atveju lemia metodiniai motyvai: su aukštesnėn pakopon perėjusiais mokiniais sudėtingesnes literatūros studijas geriau pradėti nuo prozos. Be to, realizmas yra lyg ir atskaitos sistema kitoms, sąlygiškesnėms literatūros formoms ir tipams pažinti, suvokti. Pirmojoje vadovėlio dalyje dar yra skyrius „Miestiškoji literatūra“, kurio tekstai padeda suvokti modernizmą, avangardizmą.

Didžiuma pirmosios dalies tekstų yra programiniai, todėl turinio pakeitimų čia beveik nėra, išskyrus tai, kad vietoj Džeromo Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“ dedama švedų rašytojo Matso Vahlio romano „Įsilaužėlis“ ištrauka. (Dž.Selindžeris savo testamente uždraudė naudoti jo kūrinių ištraukas net vadovėliuose.)

Antrojoje vadovėlio dalyje kaip nepateisinusių vilčių atsisakyta Luiso Kerolio, Ursulos K. Le Guin kūrinių, sutrumpintas Žilbero Sinuė tekstas. Naujoji programa paskatino įdėti Jurgos Ivanauskaitės apsakymą „Diena, kurios nebuvo“ ir Josteino Gorderio apysakos „Mergaitės su apelsinais“ ištraukas. Taip pat atsižvelgiant į naujausias jaunimo literatūros aktualijas „Populiariosios literatūros“ skyriuje Stiveno Kingo „Kerės“ ištraukos keičiamos vampyrų tematikos kūrinio – Bremo Stoukerio klasikinio romano „Drakula“ – ištraukomis.

Labai atidžiai, kruopščiai peržiūrėta vadovėlio metodinė medžiaga: taisyti, tikslinti, redaguoti klausimai ir užduotys. Kai kurios iš jų labiau pritaikytos kolektyviniam, grupiniam darbui. Mokytojų prašymu vadovėlyje pažymėti svarbiausi klausimai bei užduotys. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad mokytojas privalės sutikti su autoriaus nuomone.

Atsižvelgdamas į klasės intelekto lygį, jis ir toliau galės laisvai rinktis užduotis bei tekstus ir atitinkamai juos interpretuoti. Vadovėlyje siūlomų klausimų, užduočių gausa, įvairovė – puiki kūrybingo mokytojo darbo atspirtis, pamatas.

Vadovėlį sudaro 1-oji ir 2-oji knyga.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (458)
saduta
(490)
458 prekės

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (24)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (2903)