Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Baltijos tautos

Birutė Masionienė
10.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Labai gera
ISBN kodas:
9986590264
Leidimo metai:
Leidėjas:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Si knyga su jai būdinga laisva faktų atranka, eseistišku pateikimu ir grupavimu anaiptol nėra tipiškas vadovėlis, nors ir turi jo bruožų (pavyzdžiui, klausimų ir užduočių kai kurių skyrelių pabaigoje). Neįprastai platus, bent jau palyginti su tradiciniu vadovėliu, ir knygos pritaikymo spektras: ja remtis galės ne tik literatūros, bet ir istorijos, geografijos, dailėtyros ar muzikos mokytojai. Juoba kad knyga yra puikus integracinio faktų pateikimo pavyzdys. Žmogaus būtis įaudžiama į gamtą, iš jos tarsi išauginama architektūra, o pastarojoje ieškoma istorijos pėdsakų; gamtinė ir istorinė tautų būtis vis kitaip veriasi literatūros, dailės, muzikos kūriniuose; taip įvairaus pobūdžio duomenys, papildydami vienas kitą, kuria iškalbingą krašto, pagaliau ir viso Baltijos šiaurrytinio regiono vaizdą.

Knygos nevadovėliškas veidas yra įstabiai raiškus, išlaisvinantis skaitytojo vaizduotę ir mintį, kviečiantis bendraautorystėn. Dažnas knygos skyrelis ar fragmentas - tai tarsi kelio į Baltijos tautų kultūras pradžia. Skaitytojas įvedamas į šį kelią, grakščiu estetiniu mostu nubrėžiama jo perspektyva, iš kraštovaizdžio ir pasaulėjautos sąskambių sukomponuojamas vienas, antras, trečias skambus etiudas, pažeriama įvairiausių faktų iš krašto istorijos, kultūrinio gyvenimo, literatūros. Ir visa tai dažniausiai daroma taip įtaigiai, kad skaitytojas panūsta pats eiti tolyn, pasiėmęs kurią iš autorės nurodytų knygų, pažvelgti į Baltijos tautų kultūras tarsi iš vidinės perspektyvos - jos atstovų rašytojų ir poetų akimis. Tik gaila, kad ne visus gražiausius Baltijos kaimynų kūrinius esame išsivertę (tai, be abejo, apsunkino ir chrestomatinės dalies rengimą).

Beje, knyga ne sykį ragina skaitytoją leistis kelionėn, pačiam visa savo akimis išvysti, o išvydus - palyginti. Už išsamią faktų gausą svarbesni regisi jų sąskambiai skirtingų tautų kultūrinėse erdvėse ar amžių kloduose. Būtent šiais, kultūras lyginančiais, jų skirtybes ir panašumus ryškinančiais akordais knyga labiausiai ir žavi. Jais skaitytojas pratinamas kultūrologiškai mąstyti, eseistiškai žaisti kultūros faktais. Jais gydoma nuo užsisklendimo savimylos kiaute, bet, antra vertus, ir nuo provincialumo komplekso.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (8734)
zilvinass
(2147)
8734 prekės
Pardavėjas - ekspertas

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (22)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (18898)