Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Iš laiko nuotolio. 1959–1979 metais veikusio Pakruojo žemės ūkio technikumo darbuotojų ir moksleivių atsiminimai ir likimai.

Zita Buržaitė - Vėžienė
11.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Labai gera
Leidimo metai:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Literatės iš Jovarų Zitos Buržaitės-Vėžienės knyga „Iš laiko nuotolio“. Leidinys skirtas Pakruojo dvare dvi dešimtis metų veikusiam technikumui, ruošusiam įvairių profesijų žemės ūkio specialistus. Pakruojo žemės ūkio technikumas buvo likviduotas, kai saugumiečiai suėmė jame kurį laiką veikusios pogrindinės antitarybinės moksleivių grupės narius.
š viso technikumą baigė 736 moksleiviai. 106 gavo jaunesniojo agronomo, 630— jaunesniojo zootechniko diplomus. Mokytis Pakruojo dvare suvažiuodavo ne tik pakruojiškiai, bet ir kitų rajonų jaunuoliai. Veikė saviveiklos rateliai, treniravosi ir dalyvaudavo varžybose kelių sporto šakų komandos.

Antitarybinę organizaciją subūrė į technikumą įstojęs šiaulietis Gediminas Strazdas. Keletas vaikinų rašė ir platino disidentinius eilėraščius, fotomontažus, kalbėdavosi apie Lietuvos istoriją, skaitydavo tarpukario literatūrą.

1979-aisiais penketas moksleivių, susibūrę fotolaboratorijoje, atšventė Vasario 16— ąją. Prisiminimuose grupės nariai pasakojo, jog tą dieną susirinko šventiškai apsirengę, į švarkų atlapus įsisegę susirastas trispalves juosteles ar ženklelius. Po mėnesio vaikinus suėmė, tardė.

Visi buvo išmesti iš technikumo ir skubos tvarka išsiųsti tarnauti į kariuomenę. Kai kuriems dėstytojams tuometinė valdžia uždraudė dirbti pedagogais. Neužilgo uždarytas ir pats technikumas, nors prieš skandalą buvo pripažintas gerai dirbančiu.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (903)
ametza
(92)
903 prekės
Pardavėjas - ekspertas

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (1)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (7576)