Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Prekės
Vartotojai
1984 - George Orwell, knyga

1984

Aktualumo neprarandantis anglų rašytojo Džordžo Orvelo (George Orwell) romanas „1984-ieji“ – pranašiška knyga, pralenkusi laiką ir iki šiol laikoma viena iš tų, kurias būtina perskaityti.

Satyrinis pasakojimas pirmą kartą išleistas 1949 metais. Veiksmas vyksta 1984-aisiais totalitarinėje valstybėje Okeanijoje – vienoje iš trijų pasaulio supervalstybių. Pagrindinis veikėjas – Vinstonas Smitas dirba Tiesos ministerijoje, kurios pagrindinė užduotis – tinkamai meluoti. Vinstono dabas – Registrų skyriuje sumaniai perrašinėti praeitį, taip, kad ji atitiktų Partijos poreikius. Kaip ir visi Okeanijos gyventojai, Vinstonas yra nuolat stebimas Didžiojo Brolio, o visas jo gyvenimas – baimė padaryti ką nors ne taip ir absoliutus paklusnumas.

Vis dėlto Vinstonas pajunta troškimą išsilaisvinti ir ima priešintis kuriamai iliuzijai. Jis užmezga slaptą romaną su kolege Džiulija. Tačiau netrukus supranta, kad šiame košmariškame pasaulyje meilė yra neapykanta, karas – taika, o tikroji laisvės kaina – išdavystė.

Romanas „1984-ieji“ laikomas viena žymiausių literatūrinių utopijų, išverstas į daugiau nei 60 kalbų, o kai kuriose šalyse – uždraustas. Išgalvotas personažas Didysis Brolis (angl. Big Brother) ir frazė „Didysis Brolis stebi tave“ (angl. Big Brother is Watching You) šiuolaikinėje kultūroje tapo bendriniais terminais, kuriais apibūdinamas per didelis valdžios ar atskirų asmenų siekis prižiūrėti ir kontroliuoti visuomenę.

„1984-ieji“ ir kiek anksčiau išleistas politinis alegorinis romanas „Gyvūlių ūkis“ atnešė rašytojui pasaulinę šlovę ir įrašė į pasaulio literatūros istoriją.

Pagal romaną buvo pastatyti keli kino filmai: JAV ir Jungtinėje Karalystėje novelė buvo adaptuota ir televizijai. 2005 m. Londone įvyko kompozitoriaus Lorin Maazel operos „1984“, paremtos romano tekstu, premjera.
Pavadinimas:

1984

Autorius:
ISBN kodas:
9789955139829
Leidimo metai:
Leidėjas:
Kalba:

Lietuvių

Vėliausiai atnaujinti
Vėliausiai pridėti
Pigiausios viršuje
Brangiausios viršuje
Populiariausios viršuje
Rekomenduojamos