Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Įkalintos paukštės giesmė

Jasmin Darznik
10.99 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Prekė yra archyvuota
Būklė:
Labai gera
ISBN kodas:
9786098233179
Leidimo metai:
Leidėjas:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Ką reiškė gimti mergaite ir būti moterimi praėjusio amžiaus vidurio Irane? Kokia bausmė laukė tos, kurios liepsninga prigimtis negalėjo susitaikyti su nuolatiniais suvaržymais, draudimais, griežtomis taisyklėmis ir tradicijomis? Romano herojė jauna poetė ieško savo autentiško balso ir tikros meilės. Tik už sprendimą gyventi taip, kaip nori, ji skaudžiai sumoka.

Šis biografinis romanas, paremtas XX a. Irano poetės Forugh Farrokhzad (1935–1967) gyvenimo faktais. Forugh viena pirmųjų atsisakė didžiųjų persų poetų tradicijos rašyti pakylėtas dvasingas eiles. Jos eilėraščiai asmeniški ir atviri, ji nebijo žvelgti gilyn į savo sielą, išgyventi stiprius jausmus ir troškimus, dvejones ir skausmą, maištą ir geismą. Forugh eilės laikomos skandalingomis ir kartu neginčijamai puikiomis. Savo tėvynėje poetė vienų vertinama kaip nacionalinis turtas, kitų – kaip nuodėmingos Vakarų įtakos auka.

Aš atsiplėšiau ir atitolau nuo gero vardo krantų
audringa žvaigždė liepsnoja mano širdy...

–iš „Eilėraštis tau"

Knygos autorę Jasmin Darznik įkvėpė išlikę Forugh Farrokhzad eilėraščiai, laiškai, filmai bei interviu. „Ko negalėjau sužinoti, sukūriau", – sako romano autorė.

Vaikystė šalia tylios, nuolankios mamos moterims skirtoje namo dalyje andarune, grėsminga tėvo – Pulkininko – figūra; ankstyva slogi santuoka ir rizikinga neištikimybė; skyrybos; skausmas netekus sūnaus; sąjunga su garsiu filmų kūrėju ir mįslinga žūtis, sulaukus vos trisdešimt dvejų. Jasmin Darznik savo talentu atgaivina šiuos negausius faktus, rastus archyvų dokumentuose, taip priversdama skaitytoją įsitraukti, jaudintis ir lydėti jauną moterį jos gyvenimo keliais menkai pažįstamoje ir dažnai sunkiai suvokiamoje kultūroje.

„Įkalintos paukštės giesmė" tapo Los Angeles Times bestseleriu.

Jasmin Darznik gimė Irano sostinėje Teherane. 1978 metais penkerių metukų Jasmin su tėvais išvyko į Ameriką. 1979-aisiais įvykus Irano revoliucijai, šeima namo nebegrįžo... Ankstesnė J. Darznik knyga The Good Daughter: A Memoir of My Mother's Hidden Life tapo New York Times bestseleriu. Rašytojos kūriniai sulaukė pripažinimo tiek JAV, tiek kitose šalyse ir yra įvertinti tarptautiniu Williamo Saroyano prizu. Šiuo metu J. Darznik su šeima gyvena Šiaurės Kalifornijoje ir yra Kalifornijos menų koledžo literatūros ir kūrybinio rašymo profesorė.

Atsiliepimai

„Kartais tiesiog paprastas pasirinkimas, ką mylėti, yra politinis aktas." — Vogue

„Sudėtingas ir gražus išnykusios šalies ir jos išsibarsčiusių žmonių vaizdavimas, priminimas apie meno galią bei paskirtį, odė moterų kūrybiškumui, nepaisant patriarchato, kuris nuolat bando jį užgniaužti." — The New York Times Book Review (Editors' Choice)

„Įspūdingas ir provokuojantis stiprios moters portretas plačioje Irano istorijos panoramoje."— Kirkus Reviews

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (5)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (36744)