Sena: Suteik daiktams naują gyvenimą
Prisijungti
Sena atsinaujino. Kviečiame pasižvalgyti.

Slapti Gorbačiovo archyvai

Autorių Kolektyvas
6.00 €
+0.5 € platformos administravimo mokestis
Būklė:
Nauja
ISBN kodas:
9786090107058
Leidimo metai:
Leidėjas:
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis rusų istorikas Pavelas Stroilovas, 2011 m. bendradarbiavęs su britų žurnalu „The Spectator“, jame išspausdino dalį slaptų su Michailu Gorbačiovu susijusių dokumentų, kuriuose minimi 1991 m. sausio 13 d. įvykiai Vilniuje. Pasak Stroilovo, tų dokumentų (šioje knygoje jie apima 1989 01 24–1991 07 8 laikotarpį ir susiję su Lietuva) kopijas jis slapta pasidarė Maskvoje, Tarptautiniame ekonominių, socialinių ir politologinių studijų fonde (Gorbačiovo fonde), kai tyrinėjo tenai esančią medžiagą.

2004-aisiais Stroilovas išvyko į Vakarus ir Didžiojoje Britanijoje pasiprašė politinio prieglobsčio. Tie dokumentai buvo pateikti teismui kaip įrodymas, kad Stroilovo prašymas – pagrįstas. Pasak istoriko, jeigu dokumentai būtų buvę suklastoti, būtų pasipiktinęs Gorbačiovo fondas, bet pretenzijų jis nepareiškė. Dabar jau dalis Fondo archyvų tyrinėtojams neprieinama.

Pasak Stroilovo, šie dokumentai ne tik keičia istorinį Gorbačiovo įvaizdį, bet ir išsklaido perestroikos mitą.

Istorikui ši knyga turbūt prilygtų kelionei į aukso kasyklą. Bet ir eiliniam žmogui tai – prožektoriaus spindulys, nukreiptas į tamsų kampą. Jūsų rankose – dokumentai, liudijantys, kaip Maskvos viršūnėlė, SSKP Centro Komitetas ir jo Politbiuras, matė mus ir kaip elgėsi audringais 1989–1991 metais, kai pabudome ir atsikėlėme, stojome tenai, kur reikėjo stovėti, giedojome savo giesmes, viso pasaulio nuostabai, tiesiai į tankų koseres. Pasaulis žinojo, kas tas sovietinis komunizmas, bet mes patyrėme tai savo kailiu. ,,Sąjūdžio“ būstinėje kartais ironizuodavome: kad važiuosime į Sibirą, tai aišku, užtat su pačia geriausia kompanija, kokia tik yra Lietuvoje. Kai taip persakiau į Vilnių atvykusiam ,,New York Times“ korespondentui, jis dėjo antraštę: ,,Tas juodasis baltiečių humoras“.

Kai ,,Gorbačiovo fondo“ archyve dirbo jaunas liberalių pažiūrų istorikas ir filosofas Pavelas Stroilovas, niekas per daug nežiūrėjo, kuo tas akiniuotas mokslininkas su ūsais ir barzdele domisi ir ką daro su dokumentais. O Stroilovas suprato aptikęs politinį ugnikalnį. Nes aukšto rango komunistai gan smulkiai užrašinėjo savo pačių ir kitų pasakytas kalbas bei pokalbių su užsienio lyderiais turinį. Beje, taip pat elgėsi ir hitlerininkai. Turbūt ir vieni, ir kiti manė, kad daro istorinius žingsnius.

Stroilovas išvežė į Didžiąją Britaniją 50 000 Gorbačiovo archyvo dokumentų ir paprašė politinio prieglobsčio. Šitie dokumentai sudaužo į šipulius legendą, neva Gorbačiovas pats sugalvojo ir pradėjo ,,perestroiką“. Toks, žinote, Jonas Krikštytojas. Iš dokumentų aišku, kad net jeigu Gorbačiovas ir nebuvo davęs įsakymo žudyti mūsų žmonių sausio 13-ąją, apie ruošiamą užpuolimą jis neabejotinai žinojo, bet tylėjo laukdamas, kuo tai pasibaigs.

Algimantas Čekuolis

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (342)

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (30979)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (18713)